Menu Sluiten

Erp


Erp

Wat betekent ERP.

Enterprise resource planning (ERP) staat voor een computerprogramma of software gebruikt binnen organisaties ter ondersteuning van alle processen binnen het bedrijf.

Enterprise resource planning (ERP), ook bekend als enterprise resource planning software (ERPS) werd voor het eerst ontwikkeld in het begin van de jaren tachtig. De oorspronkelijke bedoeling van ERP was om alle handmatige verwerking van bedrijfsinformatie te vervangen. Vandaag de dag is ERP uitgegroeid tot een softwarepakket dat veel verschillende functies omvat, waaronder salarisadministratie, activabeheer, klantenbeheer, distributie, supply chain management, financieel beheer, en vele andere toepassingen. Om uw ERP soepel en efficiënt draaiende te houden, moet u beschikken over een goed ERP-systeem dat zich kan aanpassen aan veranderende zakelijke behoeften.

Een ERP-programma bestaat meestal uit kleine deelprogramma’s die allemaal een specifieke taak ondersteunen.Denk bijvoorbeeld aan computerprogramma’s die worden gebruikt om de financiële administratie te voeren of de voorraden bij te houden.

Een van de redenen waarom veel bedrijven gebruik maken van ERP-software is omdat het hen in staat stelt om een geïntegreerd systeem voor zakelijke activiteiten, zoals voorraadbeheer, inkoop, human resources management, distributie, financieel beheer en boekhouding te creëren.

Naast deze typische zakelijke toepassingen, veel ERP-applicaties ook bedrijfsprocessen, zoals kwaliteitsmanagement, logistiek management, supply chain management, en work flow-systemen. Kortom, ERP biedt managers van bedrijven een uitgebreid overzicht van hoe het bedrijf economisch presteert. Enterprise resource planning-software kan integreren en synchroniseren van gegevens in een onderneming van de CEO naar beneden naar de frontlinie werknemers.

Waarbij voorheen veel bedrijven gebruikmaakten van verschillende programma’s om hun bedrijfsactiviteiten te ondersteunen, kunnen in een ERP-programma een heel groot aantal processen (afdelingen) worden ondergebracht. Een gevolg van een dergelijk ERP-systeem is dat gegevens van bijvoorbeeld klanten en producten (denk aan adresgegevens van klanten) binnen de organisatie slechts eenmaal ingevoerd hoeven te worden, omdat een enkele database wordt gehanteerd. Naast dat de kans op inconsistente data wordt verkleind kan een ERP-systeem veel andere voordelen bieden zoals een efficiëntere manier van werken, betere communicatie en mogelijk kostenreductie.

Met behulp van de ERP-software worden alle bedrijfsprocessen, waaronder voorraadsystemen, bedrijfsadministratie en logistiek zodanig met elkaar verbonden, dat alle vergaarde informatie door het hele bedrijf, door iedereen, bruikbaar is.

Vroeger had elke afdeling haar eigen systeem en moesten de data in elk systeem opnieuw ingevoerd worden.ERP-systemen zijn vaak goed geïntegreerd waardoor eenmalige opslag van gegevens mogelijk is.

Een ingevoerde verkooporder zal door het ERP-systeem onder andere worden verwerkt tot automatisch gegenereerde inkooporders en automatisch geplande personeelsinzet.

ERP-systemen kunnen behoorlijk duur zijn. Omdat ze soms niet naadloos aansluiten op de bedrijfsprocessen moet de software worden aangepast en aanvullende software worden ontwikkeld. Daardoor kunnen de implementatiekosten zeer hoog zijn en dat dure aanpassingsproces zou telkens terug kunnen keren bij iedere volgende release van het pakket.

Bij de beslissing over de vraag of om te gaan met een ERP of om door te gaan met de traditionele handmatige systeem is grotendeels een functie van de vraag of de ondernemer verwacht dat zijn medewerkers aan te passen aan de ERP-software of niet. Als het bedrijf is gegroeid in een snel tempo voor de afgelopen paar jaar, zou het moeilijk zijn voor de afdeling human resources om te zetten van handmatige naar automatische processen binnen het bedrijf.

Daarom is het zinvol om zich te concentreren op de toekomst bij het bepalen van de vraag of om te gaan met ERP of niet. Kleinere bedrijven met een langzame groei en minder dan 10 werknemers zal waarschijnlijk vereisen kleine zakelijke toepassingen of web-based applicaties. Deze types van ERP-software kan worden gehost op servers die eigendom zijn van het bedrijf, of ze kunnen nodig zijn om te worden gehost op de server van een derde partij, afhankelijk van de aard van het bedrijf en de industrie.

Info over erp

Inlichtingen over Erp

ERP.

Er zijn twee primaire keuzes in ERP-software: on-premise of cloud-based. Ondernemingen die een hoge overhead in verband met de aankoop en het onderhoud van on-premise ERP-applicaties zal waarschijnlijk willen cloud-gebaseerde ERP-software te kiezen. In dit geval zou een organisatie betalen voor de ERP-licentie, onderhouden van de servers, en installeren van de toepassingen op het eigen netwerk van de organisatie. Cloud-gebaseerde ERP-oplossingen kunnen organisaties ERP-software te gebruiken alsof het op hun eigen netwerk zonder het betalen van licentiekosten. Dit is aantrekkelijk voor kleinere bedrijven en bedrijven met een krap budget.

De twee primaire componenten van ERP-systemen zijn ERP Software en het Platform. ERP-software heeft verschillende componenten, waaronder database management, informatie management, distributie en boekhouding. Bij de bespreking van de cloud-gebaseerde opties, is het belangrijk op te merken dat web-based ERP-oplossingen zijn over het algemeen minder duur dan on-premise oplossingen.

Organisaties kunnen ook geld besparen door gebruik te maken van on-demand capaciteit en diensten in plaats van de aankoop van on-premise licenties. Echter, de flexibiliteit die door de web-based optie kan ook ontbreken, met name wanneer IT-kosten hoger zijn dan de initiële kosten. Bovendien wordt er geen IT-ondersteuning geboden door de leverancier en zijn gebruikers zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van het systeem.

Veel bedrijven stappen over van on-premise ERP-software naar de cloud omdat ze kosteneffectiever zijn en meer functionaliteit bieden. Grote bedrijven zijn langzamer om cloud-gebaseerde ERP-systemen te nemen als gevolg van de kosten zorgen, maar kleinere bedrijven zijn het gebruik van ERP-systemen voor geruime tijd. Bijvoorbeeld, productiebedrijven, die vaak ervaren organisatorische veranderingen, ERP-software kopen wanneer het is geïnstalleerd en draait. Nadat de software is geïmplementeerd, het bedrijf implementeert meestal ERP-processen om de software te ondersteunen. Aangezien veel productie ERP-applicaties integreren verschillende functies, kan opleiding nodig zijn voordat werknemers kunnen het nieuwe ERP-systeem te implementeren. Dit is de reden waarom veel productiebedrijven kiezen voor de on-demand route bij de implementatie van ERP.

Meer info over erp nu op www.sercu.be.

Tags

Beheeroplossingen Erp | Beheeroplossingen Kmo | Boekhoudoplossingen | Business Software | Digitalisatieoplossingen | Erp West-vlaanderen | Erp |