Menu Sluiten

Kasregisters


Kasregisters

Informatie over kasregisters.

Een kasregister is een mechanisch of elektronisch apparaat in een winkel waarmee men artikelen kan afrekenen. Het kasregister staat op de toonbank en in grotere winkels en supermarkten in een afgescheiden ruimte die “kassa” heet. In de volksmond wordt ook het kasregister “kassa” genoemd.

Meestal bevindt zich onder het kasregister een lade waarin het geld wordt bewaard. Deze lade gaat vaak alleen open na invoer van een transactie, en wel vanzelf. Als een klant geld wil wisselen of te weinig wisselgeld heeft teruggekregen moet vaak eerst een transactie met een andere klant worden ingevoerd, zodat de lade weer opengaat, of anders moet er soms een chef bij komen met een sleutel. Bovendien is het kasregister gekoppeld aan de pinautomaat, zodat deze gereed gemaakt wordt voor het betalen van het totaalbedrag. Er zijn ook kassa´s waar alleen met de pinpas kan worden betaald, en dan ontbreekt natuurlijk de geldlade.

Tegenwoordig zijn bijna alle kasregisters uitgerust met een barcodescanner die de streepjescode op de verpakking van de producten leest en deze hieraan herkent (behalve bij kasregisters waar dat niet nodig is, zoals in een café of restaurant). Als het aantal verschillende producten beperkt is en er geen scanner wordt gebruikt kan vaak door middel van de toetsen een product en het aantal exemplaren aangegeven worden. Voor bijzondere gevallen en in het geval van een erg eenvoudige kassa kan ook vaak gewoon een bedrag worden ingevoerd, zoals vroeger gebruikelijker was. Bijkomend voordeel van deze werkwijze is dat het kasregister automatisch de winkelvoorraad bijhoudt, zodat precies bekend is welke artikelen in voorraad zijn. Aan de hand van deze aantallen kunnen nieuwe bestellingen voor de bevoorrading van de winkel worden gemaakt

Een kasregister of geldverwerkingsmachine is een elektronisch of mechanisch apparaat dat wordt gebruikt voor het tellen en registreren van transacties in een detailhandels- of handelsomgeving. Gewoonlijk wordt het bij het verkooppunt geplaatst voor het registreren van alle transacties in contanten. Het heeft een toetsenbord voor het invoeren van getallen en een register aan de voorzijde waarop de laatst geregistreerde transactie wordt weergegeven.

Het bevat een aantal mechanische onderdelen zoals scanner, camera voor optische tekenherkenning (OCR), laminering, drukpers, teller en meer. Het heeft ook een microchip voor geheugenopslag. De kassa is gewoonlijk verbonden met een console of computerscherm.

De meeste kassa´s zijn uitgerust met een touch-screen of een touch-screen toetsenbord. Sommige hebben ook een printer op papier voor het afdrukken van ontvangstbewijzen. Sommige bedrijven gebruiken draadloze terminals of terminals op basis van internet voor alle transacties. Bijna alle bedrijven rusten hun machines uit met draadloze toetsenborden, touchpad- of vingerafdrukscanners, en optische tekenherkenningscamera´s (OCR).

Kassa´s spelen een vitale rol in bedrijven voor het registreren van de dagelijkse verkooptransacties van klanten, alsook het registreren van aankopen en het scannen van documenten. De meeste bedrijven gebruiken computers om transacties te registreren en inventaris te beheren. Kasregisters zijn nuttig bij het registreren van verkoop, inventaris en aankopen van de items van klanten en registers voor toekomstige referentie.

Aangezien de meeste bedrijven hun transacties in contanten registreren, kunnen de meesten van hen gemakkelijk contante betalingen volgen en inventaris beheren. Bedrijven kunnen de software gebruiken om rapporten te genereren voor dagelijkse verkooprapporten, winst en verlies analyse en om de inventaris van goederen en diensten bij te houden.

Kassa´s kunnen worden gebruikt voor klantenbeheer, personeelsbeheer en loonadministratie. Kassa´s kunnen betalingen aannemen en gegevens opslaan in een beveiligd geautomatiseerd systeem voor toekomstig gebruik. Het systeem kan met Internet worden verbonden om betalingen elektronisch te verrichten. Sommige bedrijven gebruiken draadloze toestellen of OCR-camera´s voor personeelsbeheer en inventarisbeheer.Pos systemen, die geïntegreerd zijn met de draadloze kassa´s, worden nu gebruikt door bijna alle bedrijven voor het nemen van betalingen en het beheren van de inventaris. POS systemen zijn geschikt voor multi-site operaties en accepteren betalingen van meerdere locaties op hetzelfde moment. Nu de meeste van de bedrijven gebruiken een enkel punt van verkoop systeem voor het nemen van betalingen van meerdere locaties. Sommige bedrijven gebruiken draadloze en OCR-camera´s voor personeelsbeheer, klantenbeheer en voorraadbeheer. Info over kasregisters

Het domein van Kasregisters

Wat valt er nog te vertellen over kasregisters.

In het POS-systeem wordt een kassalade geïnstalleerd op een veilige plaats voor het ontvangen, boeken en produceren van cheques. De kassalade is voorzien van elektronische componenten voor het afdrukken op cheques en voor de verwerking ervan. De kassalade is uitgerust met een terminal, een barcodescanner en een magneetstriplezer. De meeste kassa´s hebben een ingebouwde barcodescanner om de beveiligingscode te lezen en een OCR-camera om een beeld van de chequekaart vast te leggen, inclusief de nummers en de kleur. Om fraude met cheques te voorkomen, is het belangrijk ervoor te zorgen dat alleen werknemers van de winkel toegang hebben tot de kassalade.

Voor gebruik op één locatie is de hardware geconfigureerd voor toegang via een clientcomputer of een PDA. De geautomatiseerde boekhoudprocessen omvatten het genereren van rapporten en het analyseren van de verzamelde gegevens. Single-site kassaterminals maken gewoonlijk gebruik van draadloze technologie om point-to-point of point-to-strip verwerking van betalingen mogelijk te maken.

Hardware en software voor single-site exploitatie omvatten doorgaans een geïntegreerde barcodescanner, een lezer voor magneetstrips en een draadloze kassalade. In sommige gevallen gebruiken single-site registers een klein toetsenbord en een printer voor gegevensinvoer. Sommige multi-site kassa´s maken gebruik van een server computer voor het verwerken van betalingen en het afdrukken van rapporten.

Er zijn drie basistypes van kassa´s – de kassalade, de chequelezer en de POS-systemen. De basisverkoopinterface is gebaseerd op de traditionele mechanische kassalades. De lade heeft een knop om geld uit de kassa te halen. De chequelezer heeft een speciaal venster van glas of plastic dat de gebruiker in staat stelt de transactiegeschiedenis van de klant te zien. Een POS-systeem kan worden gebruikt met een barcodescanner, een draadloze barcodelezer, en een LCD-scherm waarop alle gegevens over een verkoop worden weergegeven.

Meer info over kasregisters nu op www.sercu.be.

Tags

Black Box Kassa | Elektronische Kassa | Geregistreerde Kassa | Geregistreerde Kassasystemen | Kasregisters Soft Touch Bediening | Kasregisters West-vlaanderen | Kasregisters |