Menu Sluiten

Stempels


Stempels

Informatie over Stempels in een kantooromgeving.

Een handstempel is een werktuig waarmee gelijkvormige afdrukken op papier en andere materialen met een vlak en enigszins absorberend oppervlak kunnen worden geplaatst. Het plaatsen van stempelafdrukken heet stempelen. Het woord stempel duidt zowel het apparaat als de daarmee gemaakte afdruk aan. Wel is er verschil in het woordgeslacht: het apparaat is de stempel, de afdruk het stempel. Stempels worden al sinds mensenheugenis gebruikt. Daarvan getuigen vondsten die gedaan werden in antieke grafkamers. Lange tijd werden er ook stempels gebruikt om patronen op textiel aan te brengen. De techniek van het stempelen wordt sjabloneren genoemd.

Stempels worden gemaakt van verschillende soorten materialen zoals hout, metaal en papier. Al deze dingen hebben hun eigen voor- en nadelen. Metalen stempels zijn een beetje zwaarder dan andere soorten. Dit kan het moeilijker maken om ze te vervoeren, maar als je een pro bent in het hanteren van zware voorwerpen dan vind je dat misschien niet erg. Houten stempels zijn mooi omdat ze vrij licht zijn, maar het enige probleem is dat ze meer kans hebben om af te breken.

Een handstempel bestaat veelal uit een rubberen vlak met daarop in spiegelbeeld de af te drukken tekst en/of afbeelding. Deze kan in het stempel gesneden zijn of er door middel van fotografische technieken in geëtst. Het rubber is bevestigd op een blok van hout of kunststof, dat zo is vormgegeven dat het gemakkelijk te hanteren is.

Datumstempels zijn ingewikkelder van opbouw, omdat de datum moet kunnen worden gewijzigd. Een datumstempel waarop de jaren als een reeks vaste viercijferige getallen zijn aangebracht heeft een beperkte levensduur. Bij sommige datumstempels kunnen de twee of vier cijfers van het jaar echter onafhankelijk van elkaar worden ingesteld. Afgezien van slijtage hebben deze dus een onbeperkte levensduur. De maanden zijn meestal tot drie letters afgekort, maar kunnen ook uit twee afzonderlijk instelbare cijfers bestaan. Een datumstempel kan zodoende zes of acht rijen met onderling onafhankelijke cijfers hebben.

De inkt die met het stempel op het papier wordt aangebracht, bevindt zich in een stempelkussen. Sommige handstempels zijn voorzien van een ingebouwd stempelkussen; andere uitvoeringen, met name datumstempels, maken gebruik van een los stempelkussen. Info over stempels

De discipline van Stempels

Stempels gebruiken in een kantooromgeving.

Je kunt een stempelpakket kopen dat alles bevat wat je nodig hebt. Deze kits bevatten het hout waar de stempels op gedrukt worden, de inkt, en al het andere dat u nodig heeft om te beginnen. Het enige nadeel is dat u misschien niet weet wat u er allemaal in één keer mee moet doen. Als je zoals de meeste mensen bent, heb je waarschijnlijk een heleboel spullen waar je vanaf wilt. Kits zijn misschien niet ideaal voor iedereen.

Handstempels kunnen voor allerlei doeleinden worden gebruikt, maar op kantoor en in de boekhouding van veel bedrijven worden ze vooral gebruikt om snel op een document aan te geven op welke datum het is ontvangen, of om een rekening als betaald te markeren. Verder worden ze gebruikt in het openbaar vervoer om plaatsbewijzen af te stempelen.

De stempelafdrukken die de meeste mensen het vaakst onder ogen krijgen, zijn die welke door de posterijen op postzegels worden geplaatst om ze te ontwaarden. Deze stempels zijn echter zelden met een handstempel geplaatst. Het stempelen gebeurt tegenwoordig vrijwel altijd met een stempelmachine.

Meer info over stempels nu op www.sercu.be.

Tags

Balpen Met Stempel | Datumstempels | Doe Het Zelf Stempels | Inktkussens | Kantoorstempels | Leveranciers Kantoorstempels | Leveranciers Stempels |